nierówność
Szymon: Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność |x + 2021| < |x|.
15 kwi 16:22
kerajs:
(x+2021)
2<x
2
Największa liczba całkowita spełniająca nierówność to −1011
16 kwi 08:50
6latek: Mozesz to rozwiazac tez przedzialami
|x+2021|−|x|<0
x+2021=0 x=−2021
1przedzial x∊(−∞,−2021>
2przedzial x∊(−2021,0>
3przedzial x∊(0,∞)
x∊(−∞.−2021>
−x−2021+x<0
−2021<0
caly ten przedzial nalezy do rozwiazania
x∊(−2021,0>
x+2021+x<0
2x+2021<0
x<−1010,5
Rozwiazaniem w tym przedziale jest x∊(−2021,−1010,5)
x∊(0,∞)
x+2021−x<0
2021<0 sprzecznosc
Najwieksza liczba calkowita spelniajaca ta nierownosc jest x=−1011.
16 kwi 09:51
Philips: Czołem!
16 kwi 10:01
Philips: Czołem
kerajs!
Wróciłem z wygnania.
16 kwi 10:02
6latek: No cześć
16 kwi 10:03
kerajs: Salam.
16 kwi 10:12