wielomiany
Paula: mam problem z kilkoma zadaniami z wielomianów i prosze o drobne podpowiedzi, bądź doprowadzenie
do postaci, którą już sama rozwiązę

1. Rozwiąż równanie
a)x
5−8x
3+16x=0
b) 2x
4+3x
3+3x−2=0
2. Wyznacz wzór wielomianu czwartego stopnia, którego pierwiastkami s ą liczby −4,−1,1, do jego
wykresu należy punkt P=(2,9), a czwarty pierwiastek jest równy iloczynowi trzech pierwszych.
3. Suma długości wszytskich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 40
cm. Krawędź podstawy ma długośc x. Napisz wzór funkcji opisującej objętośc tego
graniastosłupa, określ jej dziedzinę, wyznacz x dla którego objętośc jest równa 36.
Prosze tylko o wskazowki, resztę zrobie sama
3 mar 15:36
Eta:
1) a) x( x4 −8x2 +16)=0
x( x2−4)2=0
x( x−2)2 ( x+2)2=0
x=0 v x= 2 −− pierwiastek dwukrotny v x = −2 −−− pierw. dwukrotny
1 b) 2x4 −2 +3x( x2+1)=0
2( x4−1) +3x( x2+1)=0
2( x2−1)(x2+1) +3x( x2+1)=0
( x2+1)( 2x2 −2+3x)=0
x2+1=0 −− sprzeczne w zb. l.R
x2+3x −2=0 −−−−−− policz deltę i podaj rozwiązania
3 mar 15:44
Eta:
2) x4 = (−4)*(−1)*1=4
W(x) =a*(x+4)(x+1)(x−1)(x−4)
podstaw za x= 2 i W(2)= 9
9=a* ( 2+4)(2+1)(2−1)(2−4)
i wyznacz "a"
3 mar 15:48
Eta:
x −−− dł. krawędzi podstawy . x >0
H −−− dł. wysokości , H >0
8x +4H= 40 => 2x +H= 10 => H= 10 −2x
V= f(x)= x2*( 10 −2x)
to Df : 10−2x >0 => 2x < 10 => x <5 i x >)
Df: x€ ( 0, 5)
V= 36 => x2( 10−2x) = 36 => −2x3 +10x2 −36=0 / : (−2)
x3 −5x2 +18=0
x3 −3x2 −2x2 +18=0
x2( x−3) −2( x2−9)=0
x2( x −3) −2( x−3)(x+3)=0
( x−3)( x2 −2x −6)=0
x = 3 v x2 −2x −6=0 −−−−−− rozwiąż to równanie kwadratowe
x=3 €(0,5) pamiętając ,że x€(0,5)
i podaj odp.
3 mar 16:07
Paula: dziękuję Eta

w koncu do tego drugiego sama doszłam, tylko troche pomyślałam
3 mar 17:30
Paula: Eta a powiesz mi skad sie wzielo te rownanie kwadratowe w ostatnim zadaniu na koncu
3 mar 19:51
Eta:
wyłączając (x−3) przed nawias z obydwu składników:
( x−3) [x2 −2( x+3)]= (x−3)( x2 −2x −6)
3 mar 19:53
Paula: i z rownania kwadratowego wyjdzie:
3 mar 19:55