Równoległobok
Jam: W równoległoboku o przekątnych długości 2√3 i 2√7 jeden z boków ma długość 4. Wyznacz miarę
kąta ostrego w tym równoległoboku. Może ktoś wie jak to rozwiązać i chce się podzielić?
15 kwi 14:10
ite:

Wykorzystaj to, że przekątne równoległoboku przecinają się w połowach.
Dalej skorzystaj np. z tw. cosinusów dla różowego trójkąta.
15 kwi 14:23
chichi:
α=60
o
15 kwi 14:34
chichi:
Rozwiąż taki układ równań:
| ⎧ | (2√3)2=42+x2−2*4*x*cos(α) | |
| ⎩ | (2√7)2=42+x2+2*4*x*cos(α) | , x>0
|
15 kwi 14:37
ite: A ja opisałam szukanie miary kąta między przekątnymi równoległoboku
15 kwi 14:47
och&ach:
W każdym równoległoboku:
f
2+e
2=2a
2+2b
2
zatem 28+12=2a
2+32 ⇒ a=2
z tw. cosinusów
| | 42+22−(2√3)2 | |
cosα= |
| =....... |
| | 2*4*2 | |
α=60
o
15 kwi 14:52