Równanie parametr
jon: Wyznacz te wartości parametru m dla których oba rozwiązania równania mx2− ( m2 +m +1)x +m
+1=0 są większe od 1. Czy może mi to ktoś rozwiązać? Z góry wielkie dzięki!
15 kwi 14:08
Mila:

Oba rozwiązania równania
mx
2− ( m
2 +m +1)x +m +1=0 są większe od 1
f(x)=mx
2− ( m
2 +m +1)x +m +1
m≠0
1) Δ≥0
( m
2 +m +1)
2−4*m(m+1) >0
(m
2+m+1)
2=m
4+2m
3+3m
2+2m+1
Δ=m
4+2m
3+3m
2+2m+1−4m
2−4m=m
4+2m
3−m
2−2m+1=(m
2+m−1)
2⇔
Δ=(m
2+m−1)
2≥0 dla m∊R
i
2) x
1,x
2>1
m>0 parabola skierowana do góry
i
f(1)=m− ( m
2 +m +1) +m +1=−m
2+m
m∊(0,1) i m
2+m+1>2m⇔m
2−m+1>0 dla m∊R bo Δ<0⇔
m∊(0,1)
lub
m<0 i Δ≥0
m<0 i m
2+m+1<2m − brak rozw.
===========
odp.
| | −1+√5 | |
m∊(0,1) w tym dla m= |
| ma pierwiastek podwójny >1 |
| | 2 | |
Posprawdzaj rachunki, może masz odpowiedź?
15 kwi 21:32
321: Teoretycznie jak robiliśmy na zajęciach wyszło ze m należy do R
16 kwi 08:51
321: Może jon ma odpowiedzi do tego.
16 kwi 08:55
ICSP: Już dla m = 0 nie dostajemy dwóch rozwiązań, więc odpowiedzią nie może być m∊R
16 kwi 08:59