Rozwiąż równanie
KKt: − √3 cos(− π/4−2x)= 3/2
Może mi ktoś z tym pomóc? Podzieliłam przez − √3 ale nie wiem co dalej
15 kwi 14:06
ite: To jest dokładnie tak jak tu:
jedynie dalej (po zielonej kropce (
.)) trzeba rozwiązać jeszcze równanie α = − π/4−2x
15 kwi 14:17
KKt: nie rozumiem nadal za (− π/4−2x) podstawić inną niewiadomą?
15 kwi 16:26
ite: Tam, można za (−π/4−2x) podstawić zmienną pomocniczą np. α, rozwiązać tak jak w podanym
linku.
A na koniec rozwiązać równanie α = −π/4−2x
15 kwi 16:32
ite: Jeśli nadal nie jest jasne, to podam pełne rozwiązane.
15 kwi 17:03
KKt: nie wychodzi mi, możesz podać rozwiązanie?
15 kwi 17:19
ICSP: | | π | | 3 | |
− √3 cos(− |
| −2x)= |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | 5π | | π | | 5π | |
2x + |
| = |
| + 2kπ v 2x + |
| = − |
| + 2kπ , k ∊ C |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
15 kwi 17:36
KKt: Dziękuje! −√3/2 patrze do tabelki i sprawdzam wartość tak? Wszystko Jasne dzięki
15 kwi 20:25