Okrąg
321: Wyznacz punkty wspólne okręgu o środku S (1,−1) i promieniu r=2 z prostą przechodzącą przez
punkt S i nachyloną do osi OX pod kątem 45 stopni. Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć
jak to zrobić i rozpisać?
15 kwi 14:05
janek191:

( x − 1)
2 + ( y + 1)
2 = 4
tg 45
o = 1 czyli a = 1
y = x + b S = ( 1, −1)
więc
− 1 = 1 + b ⇒ b = −2
y = x − 2
Podstaw za y do równania okręgu ( x − 2) i oblicz iksy i igreki
Otrzymamy równanie
x
2 −2 x − 1 = 0
Δ = 8
√Δ = 2
√2
x
1 = 1 −
√2 x
2 = 1 +
√2
y
1 = −1 −
√2 y
2 = − 1 +
√2
15 kwi 14:24
321: Bardzo dziękuję!
15 kwi 15:19