calka nieoznaczona
oaza: ∫x4*e2xdx
jakis prostszy sposob,oprocz calkowania przez czesci kilkukrotnego?Myslalem nad podstawieniem
x5 = t
wyjdzie
5∫e2t1/5dt
15 kwi 13:20
oaza: a no i polecenie − obliczyc ta calke
15 kwi 13:21
Jerzy:
| | 1 | |
To podstawienie nie ma sensu. Możesz podstawić: 2x = t , co prowadzi do |
| ∫t4etdt i |
| | 32 | |
dalej liczysz ją przez części.
15 kwi 13:51
Mariusz:
Jeśli na siłę chce podstawiać to powinien znać niezupełną funkcję Γ
wtedy
t=−2x
dt = −2dx
i teraz tę całkę można zapisać z użyciem niezupełnej funkcji Γ
oaza
Jeśli chcesz elementarnie a nie chcesz całkować przez części
to możesz skorzystać z metody współczynników nieoznaczonych
podobnie jak to robiłeś w metodzie przewidywania dla
równań różniczkowych liniowych niejednorodnych o stałych współczynnikach
16 kwi 02:53
piotr: robisz taką tabelkę:
D: x
4 | 4x
3 | 12x
2 | 24x | 24 ← kolejne pochodne
+↘ −↘ +↘ −↘ +↘
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
I: e2x | |
| e2x I |
| e2x I |
| e2x I |
| e2x I ← kolejne całki |
| | 2 | | 8 | | 16 | | 32 | |
Piszesz wynik mnożąc na skos:
∫e
2x x
4 dx = 1/4 e
2x (2 x
4 − 4 x
3 + 6 x
2 − 6 x + 3) + C
16 kwi 07:50
oaza: Dziękuję za rozwiązania
16 kwi 17:48