Zdarzenie losowe A,B są zawarte w Ω oraz P(A∩B')=0,7. Wykaż, że P(A'∩B)≤3.
Kck: Zdarzenie losowe A,B są zawarte w Ω oraz P(A∩B')=0,7. Wykaż, że P(A'∩B)≤3.
W jaki sposób rozwiązać to zadanie? Czy istnieje sposób w który mógłbym narysować P(A∩B')
używając diagramów Venna? O wiele łatwiej rozwiązuje mi się zadania gdy mogę zobaczyć je na
diagramie.
15 kwi 12:56
ite: Nie pomyłki w zapisie P(A'∩B)≤3 ?
15 kwi 12:59
Kck: Wydaje mi się, że wszystko dobrze przepisałem. Jest to zadanie z majowej matury 2012. Napiszę
jeszcze raz:
Zdarzenia losowe A,B są zawarte w Ω oraz P(A∩B')=0.7 (A' oznacza zdarzenie przeciwne do
zdarzenia A, B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B). Wykaż, że P(A'∩B)≤3.))
15 kwi 13:26
Chińska podróba 6-latka:
źle przepisało, zadanie byłoby trywialne , tam powinno być 0,3
15 kwi 13:32
ite: Z definicji wartość prawdopodobieństwa należy do przedziału [0,1], więc jest mniejsza od 3.
Może miało być 0,3 ?
15 kwi 13:34
Chińska podróba 6-latka: tak właśnie miało być , i wtedy na plackach zbiorów to widać od razu
15 kwi 13:36
ite: Te placki do chińskiej zupy?
15 kwi 13:40
15 kwi 13:43
Kck: Faktycznie, dwa razy źle przepisałem. Czyli jak na diagramach wyglądałoby rozwiązanie tego
zadania?
15 kwi 15:19
ite:

Jedna z możliwości wyglądałaby np. tak ↑ (wizja kubistyczna, nieplackowa)
Obszary granatowy (0,7 całego obszaru) i różowy są rozłączne. Różowy może więc zająć co
najwyżej pozostałe pole czyli nie więcej niż 1−0,7.
15 kwi 15:55