Wielomiany
XVC: Wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W(x), wiedząc że wielomian ten jest podzielny
przez podany obok dwumian, jeśli .
W(x)=2x3−3x2−20x+21 , x+3
Generalnie zrobiłem to . Czy delta dobrze mi wyszła? 4√65
I czy z tej delty liczyć X1 X2?
15 kwi 11:00
janek191:
W(x) = ( x + 3)*(2 x
2 − 9 x + 7)
Δ = 81 − 4*2*7 = 81 − 56 = 25
√Δ = 5
| | 9 − 5 | | 9 + 5 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = 3,5 |
| | 4 | | 4 | |
Odp.
x
1 = − 3 x
2 = 1 x
3 = 3,5
15 kwi 11:12
XVC: Musiałem źle dodać albo odjąć w tabelce. Dzięki
15 kwi 11:15