stereometria
silly goose: W stożek wpisano walec. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości walca,
jeżeli przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a przekrój osiowy walca jest
kwadratem.
14 kwi 23:04
Mila:
2x=
√3*(a−x)
2x=
√3a−
√3*x
2x+
√3*x=
√3a}
x*(2+
√3)=
√3a /*(2−
√3)
x=a*(2
√3−3)
============
Licz objętości:
14 kwi 23:23
silly goose: | 26+15√3 | |
Dziękuje wyszło odp to |
| |
| 18 | |
14 kwi 23:43
och&ach:

Przy obliczaniu stosunków objętości
bez straty ogólności oznaczam bok kwadratu 6
dla przyjaznych obliczeń
z własności trójkąta "ekierki"o kątach 30
o,60
o, 90
o
to V
w= 54π
r
st = 3+2
√3 , h
st= 6+3
√3 = 3(2+
√3)
V
st= (3+2
√3)
2(2+
√3) π = ..=(78+45
√3)π= 3(26+15
√3)π
==============
15 kwi 01:05