Trapez opisany na okregu
Xolek: Dany jest trapez o podstawach a i b opisany na okręgu o promieniu c. Udowodnij, ze 4c²≤ab
14 kwi 22:34
och&ach:

Z podobieństwa trójkątów ....
c
2=x*y ⇒ c=
√xy i c
2=z*v ⇒c=
√zv
to 2 c=2
√xy
2 c=2
√zv
mnożąc stronami
4c
2= 2
√xy*2
√zv= 2
√xv*2
√yz ≤ (x+v)*(y+z) = a*b
4c
2≤ab
=======
c.n.w.
Korzystamy
| a+b | |
z nierówności między średnimi am − gm |
| ≥ √ab to 2√ab≤a+b |
| 2 | |
14 kwi 23:31
och&ach:
dlatego 2√xv ≤ (x+v)
i 2√yz≤ (y+z)
mnożąc stronami
2√xv*2√yz≤(x+v)*(y+z)
14 kwi 23:34