pomocyy
dzonypieczony: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=9
x−4*3
x+2 . Wyznacz wartość najmniejszą
funkcji f
wie ktoś jak to przekształcić tak aby x stał w jednym miejscu i żebym mógł bez problemu
narysować tę funkcję
14 kwi 20:19
wredulus_pospolitus:
f(x) = 9x − 4*3x + 2 = (32)x − 4*3x + 2 = (3x)2 − 2*3x*2 + 4 − 2 = (3x − 2)2 − 2
wyciągasz wniosek
14 kwi 20:24
Mila:

II sposób
f(x)=(3
x)
2−4*3
x+2
3
x=t, t>0
f(t)=t
2−4t+2
| | 4 | |
Najmniejsza wartość f(t) dla t= |
| =2 |
| | 2 | |
f(2)=2
2−4*2+2=−2
14 kwi 20:40
dzonypieczony: Dzieki wielkie panowie/panie
14 kwi 21:50