prawdopodobieństwo
zero0: W urnie U1 sa 3 kule biale i 2 czarne w urnie U2 − 2 kule biale i 3 czarne. Rzucamy trzy razy
symetryczna moneta. Jezeli wyniki rzutów są takie same, losujemy po 1 kuli z każdej urny.
jezeli orzeł wypadł dokladnie dwa razy losujemy 2 kule z urny U1, w pozostalych przypadkach
losujemy 2 kule z urny U2. Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania kul roznych kolorow
chodzi mi o losowanie kul z urn, nie rozumiem rozwiązania tego
14 kwi 18:21
Szkolniak: 'Jezeli wyniki rzutów są takie same, losujemy po 1 kuli z każdej urny.' rozumieć przez to, że
chodzi o przypadek, że wyrzucone 3 orły lub 3 reszki?
14 kwi 22:22
Mila: U1 3B, 2C
U2 2B, 3C
Tak.
I etap
| | 2 | |
(O,O,O) lub (R,R,R) wtedy losujemy po jednej kuli z każdej urny −−p= |
| |
| | 8 | |
| | 3 | |
(O,O,R) lub (O,R,O) lub (R,O,O) losujemy 2 kule z U1 p= |
| |
| | 8 | |
| | 3 | |
(RRO) lub (ROR) lub (ORR) losujemy 2 kule z U2 p= |
| |
| | 8 | |
==========================
II etap
dalej rozwiążesz
Szkolniak
14 kwi 22:31
Szkolniak: Właśnie zastanawiam się jak rozwiązać ten przypadek, gdzie losujemy jedną kule z każdej z urny,
bo nigdy nie spotkałem się z takim zadaniem
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
Czy to będzie, tak na intuicję, |
| ( |
| * |
| + |
| * |
| )? |
| | 8 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
14 kwi 22:35
Mila:
Masz dobrze.
14 kwi 23:32
Szkolniak: Właśnie coś mi tutaj nie pasowało i tak się zastanawiałem czy aż tak nie rozumiem..

Te dwa kolejne przypadki wydaje mi się, że dosyć łatwe:
| | 3 | | | |
,,II'' przypadek to będzie |
| * |
| |
| | 8 | | | |
I tak w zasadzie wydaje mi się że ,,III'' to będzie dokładnie to samo co ,,II''?
14 kwi 23:35
Mila:
23:35 dobrze

Tak.
Usunę wpisy błędne, aby Autor nie pogubił się , dobrze?
14 kwi 23:44
Szkolniak: Super, dziękuje za sprawdzenie i jasne, nie ma problemu!
14 kwi 23:54