matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo zero0: W urnie U1 sa 3 kule biale i 2 czarne w urnie U2 − 2 kule biale i 3 czarne. Rzucamy trzy razy symetryczna moneta. Jezeli wyniki rzutów są takie same, losujemy po 1 kuli z każdej urny. jezeli orzeł wypadł dokladnie dwa razy losujemy 2 kule z urny U1, w pozostalych przypadkach losujemy 2 kule z urny U2. Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania kul roznych kolorow chodzi mi o losowanie kul z urn, nie rozumiem rozwiązania tego
14 kwi 18:21
Szkolniak: 'Jezeli wyniki rzutów są takie same, losujemy po 1 kuli z każdej urny.' rozumieć przez to, że chodzi o przypadek, że wyrzucone 3 orły lub 3 reszki?
14 kwi 22:22
Mila: U1 3B, 2C U2 2B, 3C Tak. I etap
 2 
(O,O,O) lub (R,R,R) wtedy losujemy po jednej kuli z każdej urny −−p=

8 
 3 
(O,O,R) lub (O,R,O) lub (R,O,O) losujemy 2 kule z U1 p=

8 
 3 
(RRO) lub (ROR) lub (ORR) losujemy 2 kule z U2 p=

8 
========================== II etap dalej rozwiążesz Szkolniak emotka
14 kwi 22:31
Szkolniak: Właśnie zastanawiam się jak rozwiązać ten przypadek, gdzie losujemy jedną kule z każdej z urny, bo nigdy nie spotkałem się z takim zadaniem
 2 3 3 2 2 
Czy to będzie, tak na intuicję,

(

*

+

*

)?
 8 5 5 5 5 
14 kwi 22:35
Mila: Masz dobrze. emotka
14 kwi 23:32
Szkolniak: Właśnie coś mi tutaj nie pasowało i tak się zastanawiałem czy aż tak nie rozumiem.. Te dwa kolejne przypadki wydaje mi się, że dosyć łatwe:
 3 
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

,,II'' przypadek to będzie

*

8 
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

I tak w zasadzie wydaje mi się że ,,III'' to będzie dokładnie to samo co ,,II''?
14 kwi 23:35
Mila: 23:35 dobrzeemotka Tak. Usunę wpisy błędne, aby Autor nie pogubił się , dobrze?
14 kwi 23:44
Szkolniak: Super, dziękuje za sprawdzenie i jasne, nie ma problemu! emotka
14 kwi 23:54