Całka
Fineasz: Mam do policzenia objętość figury korzystając z całki podwójnej. Bryła jest ograniczona dwiema
płaszczyznami x+2y+z=−1, x+2y−2=0 oraz płaszczyznami układu współrzędnych
Wykonałem rysunek w 3d, jednak ciężko mi odczytać obszar całkowania. ∫∫−x−2y−2dydx. Pytanie
jaki oznaczyć te całki?
14 kwi 17:10
Fineasz: x+2y+z=−2*
14 kwi 17:35
jc: Odbiłem względem zera (minusy zostawiam wielbicielom liczb ujemnych.
x+2y+z=1
x=2y+z=2
x=0
y=0
z=0
Pierwsza płaszczyzna wycina czworościan o wierzchołkach:
(0,0,0), (1,0,0), (0,1/2,0), (0,0,1) i objętości = 1/12
Druga wycina dwa razy większy czworościan.
Różnica objętości = 1/12.
14 kwi 20:32
jc: Oj, dwa razy większy, więc o objętości 8 razy większej.
Różnica objętości = 8/12 − 1/12 = 7/12
14 kwi 20:33
Fineasz: | | 10 | |
W odpowiedziach mam |
| , A można poprosić o pomoc jak to zrobić całką podwójną? |
| | 3 | |
14 kwi 20:43
jc: Jaki obszar masz na myśli?
x≥0, y≥0, z≥0, 1 ≤ x+2y+z ≤ 2, czy jakiś inny?
(u Ciebie:
x≤0, y≤0, z≤0, −2 ≤ x+2y+z ≤ −1)
14 kwi 21:41
luui:
V =
D∫∫ x+2y+2 dydx
D:
0≤x≤2
14 kwi 21:43
jc:

Bryła to czworościan ścięty.
14 kwi 21:50
Fineasz: Nawiązując do 21:43 licząc całkę po dy wychodzi mi xy+y2+2y I −1/2x+1 0 −x +3
∫−x+3dx −1/2x2+3x I2 0 =4
14 kwi 22:14
14 kwi 22:20
Fineasz: Dzięki wielkie
14 kwi 22:27
jc: Poprawiłem drugą płaszczyznę, a autor pomylił pierwszą.
14 kwi 23:07