trygonometria
lenka:
W trójkącie o kątach α,β,γ
zachodzi równość sin2α=sin2γ−sin2β
Wykaz,że taki trójkąt jest prostokątny
14 kwi 16:45
ICSP: α + β + γ = π ⇒ α = π − (β + γ) ⇒ sin(α) = sin(π − (β + γ)) = sin(β + γ)
sin
2(β + γ) = sin
2γ − sin
2β
sin
2βcos
2γ + cos
2βsin
2γ = sin
2γ − sin
2β
sin
2βcos
2γ + sin
2β − sin
2γ(1 − cos
2β) = 0
sin
2βcos
2γ + sin
2β − sin
2γsin
2β = 0
dzieląc stornami przez sin
2β ≠ 0
cos
2γ − sin
2γ + 1 = 0
cos(2γ) = −1
2γ = − π
14 kwi 16:53
MMXXI:
Można skorzystać z twierdzenia sinusów
14 kwi 16:57
14 kwi 16:59
chichi:
cos
2(γ)−sin
2(γ)+1=0 ⇔
cos
2(γ)−(1−cos
2(γ))+1=0 ⇔
cos
2(γ)−1+cos
2(γ)+1=0 ⇔
2cos
2(γ)=0 ⇔
cos
2(γ)=0 ⇔
cos(γ)=0 ⇔
14 kwi 17:10
figa:
Z tw. sinusów
| | a2 | | c2 | | b2 | |
|
| = |
| − |
| ⇒a2+b2= c2 |
| | 4R2 | | 4R2 | | 4R2 | |
Δ prostokątny , γ=90
o
14 kwi 17:14
chichi:
Pod iloma jeszcze nickami wystąpisz? Bo już się połapać nie idzie
14 kwi 17:17
figa:
14 kwi 17:18
kerajs:
Intryguje mnie przekształcenie ICSP:
''sin2(β + γ) = sin2γ − sin2β
sin2βcos2γ + cos2βsin2γ = sin2γ − sin2β''
Ktoś wie gdzie zniknął człon 2 sin β cos γ sin γ cos β
skoro
sin2(β + γ) = ( sin β cos γ +sin γ cos β)2=
=sin2βcos2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β+ cos2βsin2γ
14 kwi 18:05
ICSP: W sumie nawet ja nie wiem
14 kwi 18:10
ICSP: Dziękuję
kejras za zwrócenie uwagi.
Poprawiam:
L = sin
2βcos
2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β+ cos
2βsin
2γ
P = sin
2γ − sin
2β
sin
2βcos
2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β+ cos
2βsin
2γ = sin
2γ − sin
2β
sin
2βcos
2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β = sin
2γ − cos
2βsin
2y − sin
2β
sin
2βcos
2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β = sin
2γ(1 − cos
2β)− sin
2β
sin
2βcos
2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β = sin
2γsin
2β− sin
2β
sin
2βcos
2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β = −sin
2β(1 − sin
2γ)
sin
2βcos
2γ +2 sin β cos γ sin γ cos β = −sin
2βcos
2γ
sin
2βcos
2γ + sin β cos γ sin γ cos β = 0
sinβcosγ(sinβcosγ + cosβsinγ) = 0
sinβ cosγ sin(β + γ) = 0
| | π | |
z czego cosγ = 0 ⇒ γ = |
| |
| | 2 | |
Mam nadzieję, że teraz jest dobrze.
14 kwi 18:40
Mila:
Najprościej tak, jak 17: 14
α+β+γ=180
o
Inny sposób− więcej rachunków.
Można prawą stronę równości : sin
2α=sin
2γ−sin
2β
rozłożyć na iloczyn:
sin
2α=(sinγ−sinβ)(sinγ+sinβ)⇔
| | γ+β | | γ−β | | γ+β | | γ−β | |
sin2α=2*cos |
| *sin |
| *2 sin |
| *cos |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin
2α=sin(γ+β)*sin(γ−β)⇔
sin
2α=sinα*sin(γ−β), sinα≠0
sinα=sin(γ−β)
α=γ−β ⇔
α+β−γ=0
α+β+γ=180
========
2(α+β)=180
o
α+β=90
o
==========
14 kwi 21:47