prawdopodobieństwo
Piotrek: Ciąg znaków ma 25 miejsc. Na każde miejsce możemy wstawić dowolny symbol (w sumie jest ich 60).
Jaka jest szansa na otrzymanie 4 wyrazowego ciągu "abcd"
czyli x x x x x abcd x x x x x x x x x x x x x x x x
Według mnie wszystkich możliwości jest 6025
Zdarzeń sprzyjających jest 22 * 1 * 6021 − wybieram miejsce dla czterowyrazowego ciągu, reszta
symboli jest dowolna
ale to jest zła odpowiedź, dlaczego? Jak powinno być naprawdę
14 kwi 15:19
Piotrek: Według mnie wszystkich możliwości jest 6025
Zdarzeń sprzyjających jest 22 * 1 * 6021 − wybieram miejsce dla czterowyrazowego ciągu,
reszta
symboli jest dowolna
ale to jest zła odpowiedź, dlaczego? Jak powinno być naprawdę
14 kwi 15:21
Jerzy:
6025 oznacza,że znaki mogą się powtarzać,a skoro tak,to dlaczego uważasz, że znaki: a,b,c,d
zostaną wylosowane tylko jeden raz ?
14 kwi 16:30
Piotrek: Jerzy, dziękuję za odpowiedź.
Mogą zostać wylosowane więcej razy, to oczywiste.
Nie do końca rozumiem jak to się ma do zliczania zdarzeń sprzyjających. Wystarcza mi przecież
jeden ciąg abcd, jeśli będzie więcej to taki przypadek też jest OK
14 kwi 16:34
Jerzy:
Rozpatruj przypadki,w których masz jeden ciąg, dwa ciągi, trzy i cztery, bo więcej się nie da.
Dla jednego masz :22*56! , bo pozostało 56 znaków różnych od a,b,c,d. Kombinuj dalej.
14 kwi 17:54
kerajs:
... pięć i sześć też się zmieści ...
14 kwi 17:56
Jerzy:
Racja

Maksymalnie sześć,nie wyszło mi dzielenie 25 : 4
14 kwi 18:03
Jerzy:
| | | |
Drugi błąd,17:54 powinno być: 22* | *21! |
| | |
14 kwi 18:35
Jerzy:
Pomroczność jasna, 22*5621
14 kwi 19:01
I'm back:
Jerzy, a czemu zakładasz ze znaki a, b, c, d nie mogą (ale nie w kolejności która ma wystapic)
się już powtórzyć?
14 kwi 20:13
I'm back: W końcu abcdaaaaa....aaa także także pasuje
14 kwi 20:14
wredulus_pospolitus:
moja propozycja:
chcemy policzyć
P(X=1) + P(X=2) + P(X=3) + P(X=4) + P(X=5) + P(X=6)
a) liczymy P(X=6) = 60*7
b) liczymy P(X ≥ 5) ... zauważamy, że P(X=5) = P(X≥5) − P(X=6)
c) liczymy P(X ≥ 4) ... zauważamy, że P(X=4) = P(X≥4) − P(X=5) = P(X≥4) − P(X≥5) + P(X=6)
itd.
zauważamy, że mamy starą dobrą metodę włączeń i wyłączeń
14 kwi 20:23