parametr wielomian
issc12: Dla jakich wartości parametru p wielomian W (x) = x3 − 4x2 − 3x − p ma trzy pierwiastki
rzeczywiste?
Próbowałem coś z pochodną, ale nie wiem... Proszę o pomoc
14 kwi 14:47
ICSP: W(x) = 3x − 8x − 3x − p = −8x − p
funkcja ma zawsze jeden pierwiastek rzeczywisty niezależnie od wyboru p.
14 kwi 14:51
XD: ohoho ale smieszne o jeju, bo nie umie napisac ^
14 kwi 14:52
issc12: nie zauważyłem, że tak sie wrzuciło.. sorry, miało być w(x)= x3−4x2−3x−p
14 kwi 14:58
chichi:
Pochodna to dobry pomysł, bo zniknie nam parametr, gdyż występuje on tylko w wyrazie wolnym
| | 14 | |
Ja ostatecznie otrzymałem p∊(−18, |
| ), spróbuj dojść do takiego wyniku  |
| | 27 | |
14 kwi 14:58
ICSP: wielomian III stopnia ma trzy pierwiastki rzeczywiste ⇔ wielomian III stopnia posiada dwa
ekstrema różnych znaków.
Czyli musisz rozwiązać nierówność
W(x1)W(x2) < 0 gdzie x1 , x2 są pierwiastkami równania W'(x) = 0.
14 kwi 15:07
issc12: dziękuje bardzo za pomoc
14 kwi 15:13