Pole figur płaskich
Michał: Okrąg wpisany w trójkąt ma promień o długości 5. Punkt styczności dzieli jeden z boków na
odcinki o długości 8 i 12. Oblicz pole tego trójkąta.
Mam pomysł na to zadanie, ale nie jestem pewien. Czy obwód tego trójkąta wynosi 50?
14 kwi 13:57
Szkolniak: | | 9600 | |
mi pole wyszło |
| , ale nie wiem czy dobrze |
| | 71 | |
14 kwi 14:26
chichi:
@
Szkolniak jest okej
14 kwi 14:38
14 kwi 14:38
Michał: dziękuję za to zadanie podobne
14 kwi 15:18
Michał: Dziękuje za pomoc, wyszło mi tyle samo
14 kwi 16:29
kerajs:
Dorzucę trzecią wersję.
| | 5 | | 5 | |
Niech kątami trójkąta będą: 2α, 2β, 2γ takie, że tg α= |
| i tg β= |
| |
| | 8 | | 12 | |
| | tg α+tg β | |
ctg γ=ctg (90o−α−β)=tg (α+β)= |
| = |
| | 1−tg α tg β | |
| | 500 | |
P=(a+b+c)r=(8+12+ |
| )*5 |
| | 71 | |
14 kwi 17:41
Mila:

p=20+x− połowa obwodu Δ
P
Δ=(20+x)*5
P
Δ=
√(20+x)*8*x*12 /
2
(20+x)*96x=25*(20+x)
2
96x=25(x+20)
71x=500
==========
14 kwi 18:02
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Trzecia linijka od gory (wzor na pole trojkata ) to wzor Herona ?
14 kwi 21:51
chichi:
Nie możesz sam sprawdzić?
14 kwi 22:01
6latek: Moge ale chcialem sie przywitać
14 kwi 22:02
Mila:
Witam

Tak wzór Herona.
Czytałam wczoraj i wnioskuję, że już zdrowy jesteś
14 kwi 22:23
6latek: NIe calkiem tak na tip top ale znacznie lepiej .
Milu natomiast janek191 odpisal dzisiaj i nadal jest na kwarantannie i czuje sie
srednio .Ma odpisac kiedy poczuje sie znacznie lepiej
14 kwi 22:29
Mila:
Pozdrów
Janka, gdy do niego napiszesz.

Zdrowiej
14 kwi 22:32
6latek: Zrobię to . Dziękuje i dobranoc
14 kwi 22:34
figa:

Dorzucę jeszcze taki sposób
| | 1 | | c2 | |
P(ABC)= |
| * |
| |
| | 2 | | ctg2α+ctg2β | |
=========================
| | 5 | | 2tgα | |
tgα= |
| to tg2α= |
| |
| | 8 | | 1−tg2α | |
| | 80 | | 39 | |
tg2α= |
| , ctg2α= |
| |
| | 39 | | 80 | |
| | 5 | | 120 | | 119 | |
tgβ= |
| to tg2β= |
| , ctg2β= |
| |
| | 12 | | 119 | | 120 | |
c
2=400
........................
=============
14 kwi 22:48