matematykaszkolna.pl
Uporzadkowanie zbioru 6latek: Mówimy ze zbior Z uporzadkowano dokladnie (lub ścisle) jeśli umowiono sie co to znaczy ze jeden element tego zbioru porzedza drugi element tego zbioru tak aby byly spelnione nastepujace warunki (przy dowolnych elementach a,b,c zbioru) I Wlasnosc antysymetrii a poprzedza b ⇒b nie poprzedza a II. Własność spójności a≠b⇒ a poprzedza b lub b poprzedza a III. Własnosc przechodniosci a poprzedza b i b poprzedza c ⇒a poprzedza c Jesli a poprzedza b to mowimy ze b jest nastepnikiem a oraz a jest poprzednikiem b w danym uporzadkowaniu Zadanie Obmyśl rozne sposoby dokladnego uporzadkowania zbioru uczniow twojej klasy. Sprawdz w kazdym przypadku ze warunki I ,II, III, sa spelnione . Dziękuje
14 kwi 11:13
ite: Np. porządkujemy wg daty urodzenia (dzień, miesiąc, rok) od najstarszego do najmłodszego. Jeśli daty są identyczne, to w kolejności alfabetycznej: imię i nazwisko. Chyba dalsze stopnie szczegółowości nie są potrzebne, ewentualnie można jeszcze jakiś dodać.
14 kwi 11:42
6latek: dziekuje . Milego dnia emotka
14 kwi 12:44
ite: Teraz pozostaje jeszcze sprawdzenie, czy to uporządkowanie spełnia warunki I−III.
14 kwi 12:51
6latek: tak. jesli mozesz to prosze pomoc
14 kwi 12:58
ite: Przyszedł mi do głowy lepszy pomysł niż ten z 11:42 → uporządkowanie zbioru uczniów mojej klasy (taka jest treść zadania) wg aktualnie posiadanych numerów PESEL od najwyższego do najmniejszego. Numery PESEL tworzą podzbiór zbioru liczb naturalnych, wraz z relacją większości jako wymaganym w zadaniu poprzedzaniem, spełniają podane tu trzy warunki: Dla każdej pary i trójki tych numerów jest prawdą, że: I. Własność antysymetrii (n1>n2) ⇒ ¬(n2>n1) II. Własność spójności (n1≠n2) ⇒ [(n1>n2) ∨(n2>n1)] III. Własność przechodniości [(n1>n2) ∨ (n2>n3)] ⇒ (n1>n3)
14 kwi 15:42
6latek: dzieki bardzo emotka Mam jeszcze 4 zadania z tego ale zostawie to na razie bo cos nie mysle emotka
14 kwi 15:50
6latek: Do tego tematu nastepne zadanie Zadanie . W szkole przeprowadzono konkurs czystosci klas Niech '' a poprzedza b'' oznacza ze klasa a uzyskala lepsze miejsce niz klasa b Czy tak okreslony stosunek poprzedzania wprowadza uporzadkowanie dokladne do zbioru klas szkoly? Wlasnosc antysymetrii a poprzedza b ⇒ b nie poprzedza a Wlasnosc spojnosci α≠b a poprzedza b lub b poprzedza a ? tu nie jestem pewien Wlasnosc przechodniosci a poprzedza b i b poprzedza c to a poprzedza c Tutaj bym sie zastanowil bo jesli a lepsza od b i b jest lepsza od c to wcale nie wynika ze a jest lepsza od c
16 kwi 21:37
6latek:
17 kwi 11:36
chichi: @6latek no właśnie wynika... Własność III z 14 kwietnia 15:42 tam powinien być spójnik
17 kwi 11:48
6latek: Dobrze emotka
17 kwi 12:33
ite: Jeszcze jeden taki błąd i trzeba będzie podać się do dymisji
17 kwi 16:40
6latek: W żadnym wypadku . Nie myli sie tylko ten kto nigdy nie kochał Jednak dalej siie zasatnawiam nad tym 3 warunkiem dlaczego wynika ?
17 kwi 16:44
ite: Mam nadzieję, że w tym konkursie chodzi jedynie o czystość sal lekcyjnych. Niech ''a poprzedza b'' oznacza że klasa a uzyskała lepsze miejsce niż klasa b. Nie wiem, czy to jest wystarczająco precyzyjna definicja. Jeśli jest możliwe, że dwie klasy zajmują to samo miejsce, to nie jest spełniony już warunek drugi.
17 kwi 16:57
6latek: Tego nie wiem bo z tresci zadania nie wynika to .
17 kwi 17:03