Wszystkie proste styczne do okręgu
BePositive: Witam, jak znaleźć równania wszystkich prostych stycznych do np okręgu o równaniu
(x−2)2+(y−3)2 = 25 ?
Trzeba tutaj zacząć to robić tak:
proste styczne są postaci ogólnej : Ax+By+C = 0 ( bo mogą być prostopadłe do osi OX więc nie
mogą być
postaci kierunkowej )
środek okręgu to S(2,3) i r = 5
i teraz |2A+3B+C|/√A2+B2 = 5 i potem coś z tym zrobić czy jakoś inaczej? Chodzi mi o to,
żeby w kalkulatorze graficznym rysowało wszystkie proste styczne ( jakby żeby proste się tak
poruszały
po okręgu względem jakiegoś parametru bo pewnie trzeba dodać )
Czy da się to w ogóle zrobić? Bo np mając zadanie żeby wyznaczyć wszystkie równania okręgów
stycznych do prostej w jakimś tam punkcie to da się bez problemu, ale tutaj nie mam pomysłu.
14 kwi 09:41
Chińska podróba 6-latka:

można napisać program komputerowy na to
w kalkulatorach programowalnych na przykład Texas Instruments jest zaimplementowany język BASIC
bierzesz parametryzację okręgu, jakiś dowolny punkt
równanie prostej łączącej ten punkt ze środkiem okręgu
a potem równanie prostopadłej prostej przechodzącej przez ten punkt
14 kwi 09:51
6latek: Wszystkie styczne to pewnie nie
Zycia braknie
14 kwi 10:17
6latek: Czy ten kalkulator Tesas i30x plus mat print jest dobry ?
14 kwi 10:20
6latek: Texas itd
14 kwi 10:20
Chińska podróba 6-latka: tego modelu nie znam akurat, mi chodziło o graficzne typu TI−83
14 kwi 10:34
6latek: Nic nie szkodzi.
Wnuczka chodzi do 7 klasy podstawowki i Pani im kazala zakupic taki kalkulator.
14 kwi 10:39