Potrzebne mi do 11
langusta: Oblicz wartości brakujących funkcji trygonometrycznych kata ostrego alfa jeśli cosinus tego
kata wynosi trzy piąte
14 kwi 08:22
Maciess: Po 11 Ci pomoge, teraz pisz
14 kwi 08:40
Chińska podróba 6-latka: a co to dziś jakieś próbne egzaminy? i forum nie zamknięte?
14 kwi 08:47
janek191:
I. sposób − jedynka trygonometryczna
Mamy
sin
2α + cos
2 α = 1
czyli
| | 9 | | 25 − 9 | | 16 | |
sin2α = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
więc
więc
| | sin α | | 4 | | 3 | | 4 | | 5 | | 4 | |
tg α = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cos α | | 5 | | 5 | | 5 | | 3 | | 3 | |
oraz
14 kwi 08:56
figa:
| | 3 | | 4 | | 3 | |
sinα= |
| , tgα= |
| , ctgα= |
| |
| | 5 | | 3 | | 4 | |
14 kwi 10:44
agif:
14 kwi 10:45
figa:
14 kwi 10:46
agif:
14 kwi 10:47
14 kwi 10:54
6latek: Czyżby jakis mój kolega z przedszkola?
14 kwi 10:54
figa:
| | 4 | |
Tak,tak ......... chochlik sinα= |
| |
| | 5 | |
Zdrowia, zdrowia
Janek191
14 kwi 11:02