matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Całka
Jan:
Witam, pewna całka sprawia mi problem ∫
√
9−x
2
xdx
14 kwi 00:01
Szkolniak:
∫(
√
9−x
2
x)dx= 9−x
2
=t
2
⇒ x
2
=9−t
2
2xdx=−2tdt xdx=−tdt
t
3
√
(9−x
2
)
3
=−∫t
2
dt=−
+C=−
+C
3
3
14 kwi 00:19