pochodna
mars: jak obliczyć taką pochodną kombinuję wzorami, ale wynik mi się nie zgadza
całość jest pod pierwiastkiem licznik i mianownik, jak z tego obliczyć pochodną?
13 kwi 23:00
Jerzy:
f’(x) = 0
13 kwi 23:01
mars: ? nie rozumiem, najpierw muszę pochodną obliczyć potem f"(x)=0 i ekstremum
13 kwi 23:10
ktosik:
f(x) −−− funkcja stała
f'(x)=0
13 kwi 23:12
mars: nie łapię
13 kwi 23:22
yożin:
Jak możesz liczyć pochodną po "x" , jak w funkcji nie masz "x"
Może f(h)
13 kwi 23:59
mars: tak oczywiście f(h)
16 kwi 14:52
mars: ale i tak nie wiem jak dalej
16 kwi 14:52
Jerzy:
| | 1 | |
(√g(x)' = |
| *(g(x))' |
| | 2√g(x) | |
Dla funkcji g(x) stosujesz wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji.
16 kwi 15:03