Estymatory
Anita: Celem sprawdzenia dokładności wskazań pewnego przyrządu pomiarowego dokonano 10 pomiarów tej
samej wielkości fizycznej 𝑋 i otrzymano następujące wyniki:
9,01; 9,00; 9,02; 8,99; 8,98; 9,00; 9,00; 9,01; 8,99; 9,00
Obliczyć wariancje i wartość oczekiwana
Wariancje z łatwością obliczyłam, jednak mam problem ze zrozumieniem wartości oczekiwanej ile
ona wynosi i czym ona jest?
13 kwi 22:03
ABC:
dość dziwne to co mówisz, skoro obliczyłaś wariancję z łatwością , to z jakiego wzoru
korzystałaś? nie było w nim wartości oczekiwanej?
13 kwi 22:08
Anita: | | 1 | |
SD=(X,mx)= |
| *E(Xi−mx)2 od i=1 do n |
| | n | |
Czy wartość oczekiwana to po prostu m
x?
13 kwi 22:12
ABC: mądrze mówiąc estymatorem wartości oczekiwanej jest średnia arytmetyczna z próby
13 kwi 22:21
Anita: Bardzo dziękuje !
13 kwi 22:22