matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Skąd wzięły się te dwa rozwiązania na samym dole (x1 oraz x2)?
evy098:
https://drive.google.com/file/d/1OxOErpR0dgeD6-ODu2YBk8RYuFlwi9Dg/view?usp=sharing
Tutaj znajduje cała treść zadania wraz z rozwiązaniem. Rozumiem wszystko prócz tego, skąd wzięło się x1 i x2
13 kwi 21:54
ABC:
bo muszą być zgodne znaki żeby było rozwiązanie , albo na plusie albo na minusie obydwa 1) (x+3)+(x−1)=a 2x+2=a 2x=a−2
a−2
x=
2
2)
a+2
−a−2
albo: −(x+3)−(x−1)=a , −x−3−x+1=a , −2x−2=a , −2x=a+2 , x=
=
−2
2
13 kwi 22:18