rownanie okregu
marek j: Wyznacz równania tych wszystkich okręgów, które są jednocześnie styczne do trzech prostych o
| 1 | |
równaniach: y=2x−1, y=2x+3, y=− |
| x |
| 2 | |
| 4 | |
obliczyłem r= |
| próbowałem zrobić układ równań ale nie znam żadnej współrzędnej i mam 2 |
| √5 | |
niewiadome, nakieruje mnie ktoś?
13 kwi 20:00
6latek: y=2x−1 to 2x−y−1=0
y=2x+3 to 2x−1+3=0
| |3−(−1)| | | 4 | |
odleglosc miedzy tymi prostymi rownoleglymi d= |
| = |
| |
| √4+1 | | √5 | |
| 2 | |
Ale to bedzie srednica okregu wiec r= |
| |
| √5 | |
Jak zrobisz rysunek do zadania to zauwazysz ze beda takie dwa okregi ktore spelniaja warunki
zadania (tzn sa jednoczesnie styczne do trzech prostych zadanych rownaniami )
| 1 | |
Zauwaz tez ze prosta y=− |
| x jest prostopadla zarowno jak do prostej y=2x−1 i y=2x+3 |
| 2 | |
Obliczyc ich punkty przeciecia A i B i napisac rownanie symetralnej odcinka AB
Wedlug mnie na tej symetralnej beda lezec srodki tych okregow ktorych odleglosc od prostej
13 kwi 20:39
ICSP:

Jak widzisz środek takich okręgów leży na niebieskiej prostej.
Promień okręgu znasz, więc dokładne współrzędne środka wyliczysz z wzoru na odległość punktu
(środka) od proste x + 2y = 0
13 kwi 20:40
marek j: rownanie symetralnej AB: y=2x+1
ze wzoru na odległość punktu od prostej
|5x+2|=2...
| 4 | | 3 | | 4 | |
2. (x+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | |
Rozwiązanie chyba się zgadza. Dziękuję za pomoc
13 kwi 22:57