Statystyka - rozklady
Kamil: Modelem czasu zdatności X (w godz.) pewnych elementów jest dwuparametrowa rodzina rozkładów
określona przez dystrybuantę
F(x;k;alfa) = 1= exp(−(x/alfa)k)
Dla x=x1dystrybuanta przyjmuje wartość p1 a dla x=x2>x1 wartość p2>p1 , czyli
F(x1;k;alfa)= p1, F(x2;k;alfa)=p2
Wyznaczyć parametry k, alfa rozważanej rodziny rozkładów czasu zdatności elementów jako funkcji
zmiennych x1,x2 p1 p2 Przyjąć pewne wartości tych zmiennych, obliczyć parametry i
sporządzić krzywą gęstości.
Niestety nie mam w ogóle pojęcia jak się za to zabrać, dlatego proszę o pomoc
13 kwi 19:47