Wielomiany
XVC: Dla jakiej wartości parametru m przy dzieleniu wielomianu 3x2+mx2−4x+2 przez x−2
otrzymamy resztę 6.
13 kwi 18:36
6latek: W(2)=6
3*22+m*22−4*2+2=6
uporzadkuj i wylicz m
13 kwi 18:43
XVC: m=1

Dobrze wyszło?
13 kwi 18:52
chichi:
dla m=1: W(x)=3x
2+x
2−4x+2=4x
2−4x+2 ⇒ W(2)=4*4−8+2=10
≠6
(3+m)*4−8+2=6 ⇒ m=0
13 kwi 18:56
XVC: No ja to tak zrobiłem jak ziomek u góry kazał to wyszło mi 12+4m−10=6/+10
12+4m=16/−12
4m=4
m=1
To co ty napisałaś to jest kontynuacja zadania ? Bo mam teraz taki kocioł w bani >D
13 kwi 19:04
6latek: −4*2+2≠10
−4*2+2= −8+2=−6
13 kwi 19:06
6latek: mialobyc (−10) a nie 10
13 kwi 19:07
XVC: Sorry za moją głupotę, ale nie czaje tego :c
13 kwi 19:08
6latek: Tzn czego nie czaisz ?
13 kwi 19:08
XVC: Z tym (−10) a nie 10 to się odnosi do mojego rozwiązania czy czy jak ?
13 kwi 19:12
XVC: Czyli za W(x) podstawić W(1) i wtedy obliczyć? W sensie za te X dać 1
13 kwi 19:13
chichi:
Chodzi o to, że źle rozwiązałeś równanie liniowe podane przez @
6latek...
13 kwi 19:16
XVC: Dobra dobra teraz czaje baze za x dać 2 a 6 na koniec za znakiem=
13 kwi 19:18
XVC: Jak m mi wyszło 0 to trzeba robić coś dalej ?
13 kwi 19:21
chichi:
Tak wziąć się porządnie do nauki
13 kwi 19:22
XVC: Zapowiada się , że będzie to długie zadanie .....
13 kwi 19:28
13 kwi 19:31