Wielomiany
XVC: Znajdź pierwiastki wielomianu W(x)=x3+3x2+5x+6
13 kwi 18:33
F&M: Sprawdź W(−2)
13 kwi 18:36
6latek: W linku ktory CI wyslalem masz zadania z rozwiazaniami
Wystarczy spojrzec
13 kwi 18:46
6latek:
13 kwi 19:20
XVC: A tutaj nie trzeba znaleźć p i q ?
13 kwi 19:22
XVC: Dziękuje za twoje rozwiązania i poświęcony czas na nie , ale to wyższa szkoła jazdy jak dla
mnie .
Chyba będę sprawdzać kolejno .
13 kwi 19:27
6latek: Umiesz dzielic wielomiany?
13 kwi 19:29
XVC: Nie tego nie to zbyt skomplikowane
13 kwi 19:32
Mila:
Koniecznie się naucz dzielenia.
13 kwi 19:48
6latek: to musisz sie nauczyc
Tutaj jest malo do sprawdzenia dzielnikow , ale jest tak ze bedzie duzo wiecej wtedy braknie
czasu
Ucz sie tez tej metody grupowania
W(x)= x3+3x2+5x+6
dzielniki masz wypisane
sprawdzamy
W(1)= 13+3*12+5*1+6≠0 (widac bylo od razu
W(−1)= (−1)3+3(−1)2+5*(−1)+6≠0
W(2)= 23+3*22+5*2+6 to napewno nie rowna sie 0
W(−2)= (−2)3+3*(−2)2+5*(−2)+6= −8+12−10+6=4−4=0 (bingo mamy go
skoro x=−2 to musimy teraz wielomian
x3+3x2+5x+6 podzielic przez dwumian (x−(−2))=x+2
jesli to zrobimy to w wyniku dzielenia mamy wielomian x2+x+3
A to juz jest wielomian stopnia drugiego ktory juz powinienes potrafic rozwiazac
x2+x+3=0
Δ=1−12=−11<0 nie ma rozwiazan
Jedym pierwiastkiem calkowitym wielomianu W(x)jest x=−2
13 kwi 19:48
6latek: Dobry wieczór
Milu Pozdrawiam

Juz jest znacznie lepiej .
Napisalem dzisiaj do
janek191 ale nie odpisuje .Poczekamy do jutra .
13 kwi 19:50
XVC: Jak ci mówić ? Mistrzu?
Dzięki serdeczne
13 kwi 19:51
6latek: Jest tu wielu mistrzów dużo lepszych ode mnie
13 kwi 19:55