Wielomiany
XVC: Znajdź wszystkie pierwiastki wielomianu
W(x)=x5−3x4−5x3+4x−12 wiedząc że są one liczbami całkowitymi
13 kwi 17:58
6latek: Poziom liceum czy studia ?
jesli liceum to szkaj pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego
13 kwi 18:01
ICSP: Wielomian nie ma pierwiastków całkowitych.
Brakuje też składnika przez x2, na pewno dobrze przepisałeś/aś?
13 kwi 18:03
XVC: Przepraszam najmocniej , W(x)=x5−3x4−5x3+15x2+4x−12
13 kwi 18:05
XVC: Poziom Technikum
13 kwi 18:06
6latek: To to samo co liceum
13 kwi 18:06
XVC: Dokładnie
13 kwi 18:08
XVC: Pomożecie to zrobić bo totalnie nie ogarniam tego
13 kwi 18:08
ICSP: w(x) = x5 − 3x4 − 5x3 + 15x2 + 4x − 12 = x4(x−3) − 5x2(x−3) + 4(x−3) =
= (x−3)(x4 − 5x2 + 4) = (x−3)[(x2 − 4x2 + 4) − x2] =
= (x−3)[(x2 − 2)2 − x2] = (x−3)(x2 − x − 2)(x2 + x −2) =
= (x−3)(x − 2)(x+1)(x+2)(x−1)
w(x) = 0
x1 = −2 v x−1 = 2 v x3 = 1 v x4 = 2 v x5 = 3
13 kwi 18:09
XVC: Dziękuje.
13 kwi 18:11