planimetria
kubek: kąt ostry równoległoboku ma miarę 60 stopni.Odległości punktu przecięcia przekątnych
równolegloboku od jego boków są równe odpowiednio 2 i 1
Oblicz a) pole równolegloboku
13 kwi 17:34
kubek: bardzo bym prosił o rysunek
13 kwi 17:34
Minato:

Łap rysunek
13 kwi 17:44
kubek: @minato wyliczyłem b=
4√33 oraz że h=2 i nie wiem zbytnio co dalej
13 kwi 17:47
Minato:
| | 2√3 | |
Trójkąt 30, 60, 90 → 2 = b√3 → b = |
| |
| | 3 | |
P = 4 * 2b = dokończ
13 kwi 17:51
kubek: dlaczego pole to 4*2b
13 kwi 17:53
kubek: to jest wysokosc rownoległoboku?
13 kwi 17:54
Minato: 4 też jest wysokością, zobacz na niebieski odcinek
13 kwi 17:55
kubek: okej już rozumiem,dziękuje Ci bardzo
13 kwi 17:56