Kierunek wektora
IchIch: | | 1 | |
Wektor [√2m,− |
| m2] ma ten sam kierunek co wektor [12,−18]. Wyznacz m. |
| | 4 | |
√2m=12
m=6
√2
Tylko nie rozumiem o co tu chodzi? Czy ktoś mi mógłby mi wytłumaczyć kiedy wektory mają ten sam
kierunek?
13 kwi 17:27
Phil: Kiedy mają proporcjonalnie współrzędne
[a, b], [c, d]
a=kc i b=kd i k!=0
13 kwi 17:46
13 kwi 17:53
Saizou :
Wektor swobodny [a, b] wyznacza rodzinę prostych, na których może się znajdować.
| | a | |
Każda taka prosta ma współczynnik kierunkowy równy |
| |
| | b | |
13 kwi 18:41
Mila:
[2,4] i [8,16]
⇔[8,16]=4*[2,4]
13 kwi 19:51