Trójkąt, pole
Szkolniak: Oblicz pole trójkąta o bokach długości
√5,
√13 i
√26.
Można to Heronem, ale to katorga, w takim razie spróbowałem inaczej i wyszło mi pole równe
| | 7 | |
|
| . Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś potwierdził czy jest ok? |
| | 2 | |
13 kwi 13:28
13 kwi 13:36
Szkolniak: Super, wychodzi tyle samo, dziękuję!
13 kwi 13:38
wredulus_pospolitus:
yep, jest dobrze.
z tw. cosinusa robiłeś i później pole przy pomocy sinusa ?
@Maciess −−− zapomniałeś o '+'
13 kwi 13:43
chichi:
To dobry traf
13 kwi 13:49
blabla:

S= 10(−3+1+2,5)
S=3,5
=====
13 kwi 13:52
blabla:
Poprawiam zapis
S=10−(3+1+2,5)
13 kwi 13:53
chichi:
Super @
blabla 
Posiłkując się twoim rozwiązaniem można też tak:
A=(0,0) B=(5,1) C=(3,2)
| | 1 | | 7 | |
vec(AB)=[5,1] ∧ vec(BC)=[3,2] ⇒ P= |
| (5*2−3*1)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 kwi 14:02
blabla:
Moje bez obliczeń
13 kwi 14:03
6latek: Pytanie
Jak rozwiazanie blabla byloby ocenione na maturze ?
Jest łatwe i przyjemne
13 kwi 14:07
chichi:
@
blabla otóż to

@
6latek też jestem ciekaw, ale dla mnie max punktów
13 kwi 14:09
Szkolniak: wredulus nie nie, najpierw z tw. cosinusów, potem wysokość wyznaczyłem i ze wzoru P=a*h.
13 kwi 14:35
trop:

W układzie wsp.
13=3
2+2
2
wektor AC=[3,2] ma długość
√13
26=5
2+1
2
wektor AB=[5,1] ma długość
√26
5=2
2+1
2
wektor BC= [−2,1] ma dł.
√5
=================
3 2
5 1
13 kwi 18:05
port:
13 kwi 19:10
hot dog:
Hej
port, tym razem pudło, to nie ja
13 kwi 23:21
dalmatyńczyk:
13 kwi 23:25