Próbna matiura OPERON 2020 Marzec
Już za miesiąc: Punkty A= (1,3) i B = (7,5) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD, przy czym punkt A
jest wierzchołkiem kąta rozwartego tego rombu. Wierzchołki C i D leżą na prostej danej
równaniem x−3y−8=0. Wyznacz współrzędne wierzchołków C i D oraz równanie okręgu wpisanego w
ten romb.
Próbuje wyznaczyć jeden z wierzchołków na podstawie tego żę |AB|=|AD| ale ciągle wychodzą mi
dwa rozwiązania z czego jedno jest dobre a drugie złe i nie mogę znaleźć błędu.
13 kwi 13:01
wredulus_pospolitus:
co z tym równaniem okręgu
13 kwi 13:03
wredulus_pospolitus:

x −−− odległość pomiędzy prostą l i odcinkiem AB
y −−− szukana odległość −−−> z niej masz punkt C
l z którego później masz C ... D to już wtedy
banał
13 kwi 13:11
13 kwi 13:26
wredulus_pospolitus:
dobrze liczysz ... po prostu musisz odrzucić x
2 ... ponieważ .... jest podane, że przy
wierzchołku A masz kąt rozwarty
13 kwi 13:37
Już za miesiąc: Tylko właśnie dlaczego to że tam jest kąt rozwarty mogę odrzucić drugie rozwiązanie ?
13 kwi 13:52
6latek:

Gdybys zrobil rysunek do zadania od razu zauwazylbys ze dla punktu D ktory bedzie mial
| | 1 | | 8 | |
wspolrzedna x=−1 i y= |
| x− |
| =−3 |
| | 3 | | 3 | |
jest kąt rozwarty
Zauwaz ze jesli punkt D mialby wspolrzedna x=−6,2 tak ja policzyles −policz wspolrzedna y i
zaznacz na prostej ten punkt i zobaczysz ze wtedy masz kąt ostry a nierozwarty jak w tresci
zadania
13 kwi 16:25
6latek: Rownanie okregu wpisanego
1) wyznacz srodek odcinka DB gdyz przekatna rombu jest jego dwusieczna i masz wspolrzedne
srodka okregu wpisanego
2) Obliczenie promienia
P=p*r gdzie R −pole czworokata , p− polowa obwodu
Pamietaj z e w rownaniu okregu promien r jest do potegi drugiej
13 kwi 16:40