prosze o obliczenie
nowy: oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych jeżeli sin alfa=1/3 a tg alfa=3/2 za
pomocą trójkata prostokątnego.proszę o obliczenie.
13 kwi 11:46
wredulus_pospolitus:
sprawdź dane wejściowe ... bo one nie mają żadnego sensu
13 kwi 11:50
nowy: sin alfa =jedna trzecia ,tg alfa=trzy drugie
13 kwi 11:52
Szkolniak: no właśnie też próbuje i coś tu chyba nie pasuje
13 kwi 11:52
6latek:
13 kwi 11:53
6latek: Pewnie tutaj chodzi o to ze najpierw liczmy dla sinα= 1/3 a potem dla tgα=1,5
13 kwi 11:54
nowy: tak chyba najpierw sin alfa a potem tg alfa
13 kwi 11:58
wredulus_pospolitus:
'chyba to ryba' ... podajesz zadanie to napisz jest porządnie.
13 kwi 12:05
wredulus_pospolitus:

sinα = 1/3 −−−> stąd rysunek
y = ...

liczysz z tw. Pitagorasa
no i masz:
cosα = y/(3x) = ...
tgα = x/y = ...
ctgα = y/x = ...
13 kwi 12:07
wredulus_pospolitus:
z tgα = 3/2 robisz analogiczny rysunek
13 kwi 12:07
6latek:

Mialobyc za pomoca trojkata prostokatnego
stad
a=1 i c=3
Z Tw Pitagorasa oblicz b
========================
stad a=3 b=2
Z Tw Pitagorasa oblicz c
i to samo
13 kwi 12:09