Prawdopodobieństwo geometryczne (proszę o pomoc)
Patrycja: prawdopodobieństwo, że wszystkie trzy pierwiastki równania
x3 − 3ax + 2b = 0
są rzeczywiste, jeśli wszystkie wartości współczynników w prostokącie |a| ≤ k, |b| ≥ l
są jednakowo możliwe.
13 kwi 10:38
wredulus_pospolitus:
A możesz napisać PEŁNĄ treść zadania, a nie skrótowo ?
13 kwi 10:53
wredulus_pospolitus:
co ma oznaczać pojęcie:
"wszystkie wartości współczynników w prostokącie"

Jakim prostokącie

Jakie współczynniki
13 kwi 10:54
Chińska podróba 6-latka: zadanie na prawdopodobieństwo geometryczne , trzeba przeciąć prostokąt z linią otrzymaną z
warunku na rzeczywistość pierwiastków i stosunek pól
13 kwi 11:31
Chińska podróba 6-latka:
równanie jest już w "postaci Mariusza" więc obliczyć wyróżnik równania to nie będzie problem
13 kwi 11:33
6latek: Warunkiem koniecznym i dostatecznym na to aby rownanie postaci
x
3+px+q=0 o wspolczynnikach p i q rzeczywistych i róże jest aby wyroznik Δ tego rownania byl
ujemny
Na to aby rownanie
x
3+px+q=0 o wspolczynnikach rzeczywistych p i q mialo wszystkie pierwiastki rzeczywiste i
ktorys z nich byl wielokrotny potrzeba i wystarczaby wyroznik Δ=0
Wzor na wyroznik Δ
p=−3a q=2b
13 kwi 11:45
6latek: po pi q rzeczywistych ma byc mialo wszystkie trzy pierwiastki rzeczywiste itd
13 kwi 11:48
Chińska podróba 6-latka: wydaje się że treść dopuszcza pierwiastki wielokrotne rzeczywiste , choć geometrycznie to i
tak się różni o zbiór miary zero więc odpowiedź będzie taka sama
13 kwi 12:29
6latek: Nie jestem po studiach .
Wzory pamietam z technikum . Tego zadania nie rozwiaze gdyz prawdopodobienstowo geometryczne to
tez bylo wtedy studia .
13 kwi 13:59
Mila:
Równanie:
x
3 − 3ax + 2b = 0
ma 3 pierwiastki rzeczywiste, jeśli
−a
3+b
2=0⇔a
3=b
2
gdzie |a|≤k i |b|≤ l
13 kwi 21:26