geometria analityczna
DAniel: Wyznacz równanie zbioru środków wszystkich cięciw okręgu (x−4)2 + (y−1)2 = 25 przechodzących
przez punkt P(0,1)
13 kwi 08:26
I'm back: Na jakim poziomie nauczania jesteś? W ramach czego masz to zadanie?
13 kwi 09:50
DAniel: Jestem w 3 klasie liceum i przygotowuję się do konkursu− jest to zadnie z jakiegoś starszego
zbioru przygotowującego do matury.
13 kwi 09:53
wredulus_pospolitus:
Okey ... to skoro jest to przygotowanie na konkurs to pytania mam:
1) Jakieś pomysły?
2) Jakieś domysły?
3) Jakie są współrzędne dwóch punktów które 'na start' możesz podać?
Jeśli to było ze starego zbioru do matury, to musiało to być z bardzo starego i raczej było to
zadanie na '6'.
13 kwi 10:13
DAniel: Wyznaczyć równanie prostej y=ax+3−3a, potem to wstawić do równania okręgu i wychodzi równanie
kwadrow
(a2 +1)x2 + (6a−6a2 −12)x + 9a2 −18a−5=0
i potem wyznaczyć sumę rozwiązań i się pojawia problem z dokończeniem bo nie wiem jak to dalej
zrobić.
13 kwi 10:19
wredulus_pospolitus:

Co reprezentuje sobą rodzina prostych y = ax + 3 − 3a

Przecież one nawet nie przechodzą (po za jedną) przez punkt P(0,1).
No ale nawet przy założeniu, że poprawisz równanie tej rodziny prostych, co daje Ci
podstawienie ich wzoru do równania okręgu?
Odpowiedź: Daje Ci równanie kwadratowe (z parametrem 'a') którego rozwiązaniami są współrzędne
x'owe przecięcia się danej prostej z okręgiem.
Więc co dalej −−− dalej robisz średnią arytmetyczną rozwiązań tegoż równania i masz współrzędną
x'ową (zależną od 'a') środka tejże cięciwy.
Wstawiasz do równania prostej i masz drugą współrzędną.
W teorii − jest to do wyliczenia i przy wykorzystaniu wzoru Viete'a bezboleśnie wyznaczysz
13 kwi 10:31
DAniel: złą prostą napisałem po pomyliłem zadania
13 kwi 10:39
DAniel: prosta to y=ax+1
a równanie (1+a2 )x2 −8x−9=0
13 kwi 10:40
wredulus_pospolitus:
tak więc środki cięciw będą miały współrzędne:
13 kwi 10:46
DAniel: | | 4a | |
A współrzędna Y nie będzie czasem |
| |
| | a2 +1 | |
13 kwi 10:49
wredulus_pospolitus:
Poprawka
| | a2 + 4a + 1 | |
y'rekowa winna być |
| |
| | a2+1 | |
no i nadal czekam na odpowiedź na moje dwa pozostałe dwa pytania, bo szczerze mówiąc gdyby to
było zadanie konkursowe to nie dostałbyś pełnej puli punktów za takie rozwiązanie
13 kwi 10:52
13 kwi 10:52
Mila:

II sposób
(x−4)
2 + (y−1)
2 = 25
S=(x,y) środek dowolnej cięciwy przechodzącej przez punkt P
P=(0,1), O=(4,1), |OP|=4
1) ΔPSO− Δprostokątny
|OP|
2=|OS|
2+|PS|
2
4
2=(x−4)
2+(y−1)
2+x
2+(y−1)
2
stąd :
O
1:(x−2)
2+(y−1)
2=4
środki cięciw przechodzących przez punkt P leżą na okręgu O
1.
13 kwi 17:10