Na trapezie równoramiennym opisany jest okrąg o promieniu 2 cm.
Karol:

Na trapezie równoramiennym opisano okrąg, promien okregu jest równy połowie długosci dłuższej
podstawy.
Promień okregu i ramię trapezu są równe 2 cm.
Należy obliczyć pole i długość przekątnej.
Pytanie czy wynik w ksiażce jest zły (P= 27
√3/4 i x=3
√3), czy ja źle zakładam
że okrąg jest opisany także na trójkącie prostokątnym i z tego liczę przekątną z pitagorasa.
Moje wyniki to P=3
√3 i x=2
√3.
12 kwi 21:17
chichi:
Przepisz dokładnie polecenie z książki, nie swoimi słowami
12 kwi 21:29
chichi:

Jeśli polecenie jest takie jak piszesz, to mamy:
|AB| | |
| =r ⇒ |AB|=2r − jest średnicą okręgu, zauważ tam wszędzie trójkąty równoboczne i mamy: |
2 | |
| 4√3 | | 22√3 | |
x= |
| =2√3 ∧ P=3* |
| =3√3 |
| 2 | | 4 | |
12 kwi 22:00
blabla:

Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku 2
| 22√3 | |
P= 3* |
| =........= 3√3 |
| 4 | |
d= 2hΔ = 2
√3
12 kwi 22:00
blabla:

12 kwi 22:00
chichi:
12 kwi 22:02
Cerg: Heh − też mi wyszło P=3√3 a przekątna 2√3
Ale książka mówi co innego, wiec chyba błąd w odpowiedziach po prostu.
27 kwi 02:19
Kuba: Tak, musi być błąd w odpowiedziach (Kiełbasa). Dobrze wiedzieć, że nie zgłupiałem
27 maj 10:54