ciągi
pyza: mam takie zadanie
oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an)
a1=3/2, r=1/2, n=12
próbowałam na podstawie wzoru gdy wyraz an nie jest podany Sn= 2a1+(n−1)*r/2 *r ale wynik nie
wychodzi taki jak powinien, co robię więc źle?
12 kwi 20:18
12 kwi 20:20
chichi:
| | 2*32+(12−1)12 | |
S12= |
| *12=51 |
| | 2 | |
12 kwi 20:21
wredulus_pospolitus:
a z definicji ciągu arytmetycznego wiemy, że:
a
n = a
1 + (n−1)*r
stąd:
| | a1 + a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| *n |
| | 2 | |
12 kwi 20:22
pyza: już wiem gdzie tkwił mój błąd, zapomniałam pomnożyć przez 12, dziękuję za pomoc i uświadomienie
o błędzie
12 kwi 20:26
pyza: teraz wszystko się zgadza
12 kwi 20:26