ciągi
pyza: dla jakich wartości x podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego? podaj te wyrazy
2x−1, 2x+5, 3x+4
proszę o w miarę zrozumiałe rozwiązanie i wytłumaczenie lub nakierowanie w jaki sposób to
zrobić
12 kwi 19:12
wredulus_pospolitus:
z własności ciągu arytmetycznego:
2b = a+c
więc
2(2x+5) = 2x−1 + 3x+4 <−−− wyznacz 'x'
12 kwi 19:13
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz:
z definicji ciągu arytmetycznego:
an+1 = an + r −−−> a2 − a1 = a3 − a2 = .... = an+1 − an = r
czyli:
(2x+5) − (2x−1) = (3x+4) − (2x+5) i przekształcając to otrzymujesz to co jest w 19:13
12 kwi 19:14
pyza: najpierw opuszczamy nawias, przenosimy wyrazy, obliczamy sumę wyrazów podobnych, zmieniamy
znaki i wychodzi na to, że x=7
12 kwi 19:15
pyza: dzięki już wiem jak rozwiązać kolejne przykłady
12 kwi 19:16
wredulus_pospolitus:
tak
podstaw i sprawdź czy faktycznie będzie to ciąg arytmetyczny (dla x=7)
12 kwi 19:16
pyza: będzie, jeszcze raz dzięki!
12 kwi 19:19