Znaleźć macierz R0 odbicia symetrycznego
Natalia: Rozważamy czworościan o wierzchołkach p0, p1, p2, p3:
p0 = (1,1,1), p1 = (1,−1,−1), p2 = (−1,1,−1), p3 = (−1,−1,1)
Znaleźć macierz R0 odbicia symetrycznego względem płaszczyzny zawierającej (0, 0, 0) i
równoległej do ściany przechodzącej przez punkty (p1, p2, p3)
12 kwi 17:41
Maciess: Wyznacz wektory p1p2,p1p3. Moze ta płaszczyzna będzie jakąś przyjemna i wystarczy
wyznaczyć obrazy wersorów.
12 kwi 17:53
Mila:
Poprosić ite, aby narysowała w GeoGebrze.
12 kwi 19:17
jc: p1, p2, p3 leżą na płaszczyźnie x+y+z+1=0 prostopadłej do wektora v=(1,1,1).
Odbicie względem płaszczyzny x+y+z=0 to przekształcenie
u → u − 2(u*v)/(v*v) v
| | 1 | |
(x,y,z) →(x,y,z) − (2/3)(x+y+z)(1,1,1) = |
| (x−2y−2z, 2x−y−2z, 2x+2y−z) |
| | 3 | |
Macierz
[1/3 −2/3 −2/3]
[−2/3 1/2 −2/3]
[−2/3 −2/3 1/3]
12 kwi 20:40