Wyznacznik macierzy
Rafał: Obliczyć wyznacznik, bez kalkulatora
|503 501 500|
|501 499 502|
|498 500 504|
Jak się za to zabrać?
12 kwi 17:11
chichi:
Skorzystaj z reguły Sarrusa, bądź rozwinięcia Laplace'a
12 kwi 17:13
Rafał: No tak, tylko że liczyć na takich liczbach? Można jakoś uprościć to?
12 kwi 17:14
ABC: pomnóż wiersz przez −1 , dodaj do innego i tak parę razy , albo na kolumnach
12 kwi 17:24
chichi:
albo korzystając z algorytmu Chio:
|−4 2006|
|2002 4512|
12 kwi 17:26
chichi:
Albo stosując operacje elementarne, które nie zmieniają wyznacznika czyli dodanie
wielokrotności jednego wiersza do innego, bądź też kolumny
12 kwi 17:28
Rafał: Właśnie będę to musiał zrobić przez operacje elementarne ale jakoś nie mogę dojść do tego jak
to zrobić
12 kwi 17:29
ϱoco: 1)
|503 501 500|
|501 499 502|
|498 500 504|
============ w1−w2, w2−w3
2)
2 2 −2
3 −1 −2
498 500 504
det =−8020
12 kwi 17:46
Rafał: dzięki, teraz już wszystko jasne
12 kwi 17:51
Mariusz:
| 503 503 500 | | 503 −2 500|
| 501 501 502| + | 501 −2 502|
|498 498 504| | 498 2 504|
|503 −2 503| |503 −2 −3|
|501 −2 501| + |501 −2 1|
|498 2 498| |498 2 6|
|500 −2 −3| |3 −2 −3|
|500 −2 1| + |1 −2 1|
|500 2 6| |−2 2 6|
|1 −1 −3| |3 −1 −3|
1000|1 −1 1| +2|1 −1 1|
| 1 1 6| |−2 1 6|
12 kwi 17:56
Mariusz:
Mało kto zna podane przeze mnie własności wyznacznika
Niby się je na algebrze liniowej podaje ale większość je zapomina
12 kwi 18:05
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | 503 501 500 | |
| det | ⎨ | 501 499 502 | =
|
| | ⎩ | 498 500 504 | |
//w
1 = w
1 − w
2 ; w
2 = w
2 − w
3 //
| | ⎧ | 2 2 −2 | |
| det | ⎨ | 3 −1 −2 | =
|
| | ⎩ | 498 500 504 | |
//w
1 = w
1 − w
2 //
| | ⎧ | −1 3 0 | |
| det | ⎨ | 3 −1 −2 | =
|
| | ⎩ | 498 500 504 | |
//w
2 = w
2 + 3*w
1 //
| | ⎧ | −1 3 0 | |
| det | ⎨ | 0 8 −2 | =
|
| | ⎩ | 498 500 504 | |
= (−1)*8*504 + 3*(−2)*498 − (−1)*(−2)*500 =
= (−8)*(500 +4) −6*(500 − 2) − 2*500 =
= 500*(−8 − 6 − 2) − 8*4 + 6*2 = −8000 − 32 + 12 = −8020
12 kwi 19:02
wredulus_pospolitus:
ewentualnie można się dalej bawić (ale cofnąć się o jeden krok) w sprowadzenie do postaci
macierzy trójkątnej
12 kwi 19:12
Saizou :
A żeby nie odstraszyć "dużymi" liczbami podstaw a=501
12 kwi 19:23
Mariusz:
Własność o której wspomniałem można jeszcze raz zastosować
| 1 −1 −3| |0 −1 −3| |3 −1 −3|
1000I 1 −1 1| + 1000|0 −1 1| +2|1 −1 1|
|−1 1 6| |2 1 6| |−2 1 6|
|0 −1 −3| |3 −1 −3|
1000|0 −1 1| +2|1 −1 1|
|2 1 6| |−2 1 6|
=2000(−1−3)+2((3*(−1)*6+1*1*(−3)+(−2)*(−1)*1)−((−3)*(−1)*(−2)+1*1*3+6*(−1)*1))
=2000(−4)+2((−18−3+2)−(−6+3−6))
=−8000+2(−19−(−9))
=−8000+2(−19+9)
=−8000+2(−10)
=−8000−20
=−8020
12 kwi 19:25
chichi:
@
Mariusz można to i równania kwadratowe niezupełne przy użyciu Δ rozwiązywać, pytanie czy
warto? Twoja propozycja z 19:25 to na chama utrudnianie sobie życia
12 kwi 19:30
Mariusz:
Nie jest to utrudnianie, zauważ że najpierw rozbijałem kolumny tak aby jeden z wyznaczników
był równy zero (dwie kolumny równe) a następnie tak aby można było z kolumny wyciągnąć skalar
Ostatecznie wyszły dwa wyznaczniki trzeciego stopnia który jeden łatwo
można z rozwinięcia Laplace policzyć a drugi choćby z reguły Sarrusa
Obydwie te macierze nie zawierały już tych trzycyfrowych liczb
chichi przyznaj się nie znałeś tej własności i dlatego wydaje ci się trudna
12 kwi 19:49
chichi:
@
Mariusz metoda zawsze pozostaje metodą, jest mało atrakcyjna więc nie potrzebne mi jest
jej znanie. Ty i tak zawsze stoisz przy swoim więc na marne kopać mi się z koniem
12 kwi 20:11
Mariusz:
No fajnie za to Chio nie jest utrudnianiem
Poza tym jak się wczytasz we wpisy Rafała to
napisał on tak
"No tak, tylko że liczyć na takich liczbach? Można jakoś uprościć to?"
i ta przytoczona przeze mnie własność wyznacznika pozwala uniknąć "liczenia na takich liczbach"
Jak ktoś tych własności nie zna to pozostaje mu eliminacja ,
tylko trzeba uważać na operacje zmieniające wartość wyznacznika
12 kwi 20:24
Mariusz:
"Ty i tak zawsze stoisz przy swoim więc na marne kopać mi się z koniem"
Jakoś nie zauważasz tego ale ty jesteś taki sam
12 kwi 20:41
chichi:
(1) "Mało kto zna podane przeze mnie własności wyznacznika" − mało kto zna, ale ja znam
jestem taki super, wy nie znacie hehe
(2) "chichi przyznaj się nie znałeś tej własności i dlatego wydaje ci się trudna" − tym
zdaniem próbujesz na mnie wymusić żebym przyznał Ci rację, że nie znam własności, którą ty
znasz, bo rzecz jasna jesteś lepszy
Ja podałem 3 metody z czego jedną rozwiązałem, a Ty i tak mi wciskasz, że metoda Chio to
utrudnienie, bo mam 4 wyznaczniki 2x2 do policzenia podczas, gdy przy twojej po
przekształceniach jak sugerujesz pojawiają się wyznaczniki 3x3 i proponujesz dalej to liczyć
Laplace'm bądź regułą Sarrusa, w moim odczuciu to dłuższa droga. Prześledź moje posty i
rozwiązania zadań i zauważ, że jeśli ktoś prezentuje łatwiejsze i szybsze rozwiązanie od
mojego, to zawsze napiszę miły komentarz, więc nie wmawiaj mi, że mam głowę tam wysoko, gdzie
Ty. Jesteś narcyzem i się w końcu do tego przyznaj, bo i tak każdy już to zdążył zauważyć
12 kwi 21:00
6latek: Stety,niestety Mariusz ma tutaj racje. Autor chcial bez kalkulatora
Jesli sie czegos nie wie nalezy sie do tego przyznac bez zadnego zazenowania .Czlowiek ma prawo
tego czy tamtego nie wiedziec
Poza tym nie oceniamy po calosci
12 kwi 21:39
chichi:
@
6latek 17:26 jest liczone bez kalkulatora, to o co chodzi?
12 kwi 21:41
chichi:
Ostatnie dzielenie to tylko użycie kalkulatora, poprzednie rachunki są błyskawiczne bez
12 kwi 21:43
daras: Czy nie widzicie,że taka zabawa z wyznacznikiem 3x3 jest dłuższa niż policzenie tego
w...pamięci?
co innego jakby to było 6x6 albo wyżej
12 kwi 21:46
6latek: Pewnie ze mozna liczyc bez kalkulatora (tylko ile czasu to zajmie ?

Wiemy o co chodzi .Akuratnie tutaj zachowywal sie grzecznie .
12 kwi 21:51
Mariusz:
Oczywiście mógłbym pominąć etapy pośrednie i od razu podać że ten wyznacznik jest równy
|0 −1 −3| |3 −1 −3|
1000|0 −1 1| +2 |1 −1 1|
|2 1 6| |−2 1 6|
tylko kto wliczając w to ciebie wiedziałby skąd się to wzięło
Z drugiej strony czy stosowanie własności którą podałem
aż tak bardzo różni się od eliminacji
Jeśli chodzi o metodę Chio to
po pierwsze nie jest ona aż taka szybka
(w ogólności będziesz miał n2 wyznaczników (n−1) stopnia do policzenia
oraz n−2 takich iteracji, zakładamy że wyznacznik 2x2 potrafimy już policzyć)
po wtóre liczysz na liczbach czterocyfrowych
a cytując Rafała No tak, tylko że liczyć na takich liczbach? Można jakoś uprościć to?
"...nie wmawiaj mi, że mam głowę tam wysoko" nie muszę z samych twoich wpisów to wynika
No na pewno wpis z 12 kwi 2021 21:00
nie potwierdza mojego stwierdzenia z 12 kwi 2021 20:41
Poza tym takich wpisów jest więcej
12 kwi 21:54
chichi:
@
Mariusz myśl co chcesz, ja też. Nie chce mi się już dalej kłócić. Miłego wieczoru
12 kwi 22:03
Mariusz:
daras gdyby chciał liczyć w pamięci to jednak trochę te mnożenia by zajęły czasu
co innego po przekształceniu do postaci którą przedstawiłem we wpisie 12 kwi 2021 21:54
Oczywiście eliminacja też jest ok i po zastosowaniu eliminacji też byłoby łatwiej i szybciej
policzyć w pamięci niż liczyć ten wyznacznik bez żadnych przekształceń
6latek fajnie że to zauważyłeś chodzi mi o wpis z 12 kwi 2021 21:39
12 kwi 22:12
jc: Mariusz, Chio to Gauss, tyle, że z odpowiednim dzieleniem. Metoda stosowana w systemach
algebry komputerowej.
Wymienione własności, to własności podstawowe.
12 kwi 22:12
Saizou :
Ja tylko powiem, że jak podstawimy a = 501, to wyznacznik szukanej macierzy jest równy
−16a−4, po podstawieniu mamy −8020
PS. Policzone Sarrusem
12 kwi 22:19
Phil: Tak, tutaj podstawienie a=501 jsst jak najbardziej poprawne i na miejscu.
12 kwi 22:25
Mariusz:
Jeżeli za operację elementarną przyjmiemy liczenie wyznacznika 2x2
to złożoność metody Chio to
∑k=3n k2
(tam jednak niezależnie od stopnia wyznacznika
elementami wyznacznika stopnia o jeden mniejszego będą jednak wyznaczniki stopnia 2x2
− wcześniej się pomyliłem bo nie korzystam z tej metody zbyt często)
jc serio jest to eliminacja Gaußa jakiś na to dowód
Z pobieżnej analizy wygląda na to że złożoność Chio i eliminacji Gaußa jest taka sama
"Wymienione własności, to własności podstawowe."
O tych własnościach wyznacznika z których ja skorzystałem uczą na algebrze liniowej
choć rzadko się z nich korzysta
12 kwi 22:52
wredulus_pospolitus:
A dlaczego się rzadko z nich korzysta ... bo jest to de facto początkowo Gauss inaczej
przedstawiony, a później rozbijanie na ileś macierzy (ty rozbiłeś na trzy), z których jaką
część (w Twoim przypadku dwie) trzeba oddzielnie liczyć stosując do tego te same metody, które
przy Gaussie byś stosował do jednej macierzy.
12 kwi 23:00
jc:
a b c
d e f
g h i
a b c
0 ae−db af−dc
0 ah−gb ai−gc
Czyli zwykły Gauss. W kolejnym kroku w prawym dolnym rogu otrzymasz wyznacznik
macierzy 3x3 pomnożony przez a (tak będzie d dla dowolnego rozmiaru).
Na tym etapie możesz trzeci wiersz (dalsze wiersze) podzielić przez a (tu jest istota metody).
Własności. Jak akurat często z nich korzystam, a że studenci się nie uczą, to już inna sprawa.
12 kwi 23:10