Zadanie optymalizacyjne geometria analityczna
Joko: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−2, −1) i przecinającej ujemne półosie
układu współrzędnych w takich punktach, w których suma odległości od początku układu
współrzędnych jest najmniejsza
12 kwi 17:04
chichi:
k: y=ax+b A∊k ⇒ −1=−2a+b ⇒ b=2a−1 ⇒ y=ax+2a−1
Punkt przecięcia z osią OY:
P=(0, 2a−1)
Punkt przecięcia z osią OX:
| | 1−2a | | 2a2−3a+1 | |
f(a)= |
| +2a−1= |
| |
| | a | | a | |
| | 1 | | 1 | |
f'(a)=2−0− |
| = 2− |
| |
| | a2 | | a2 | |
Dokończ, bo dostałem telefon i muszę zmykać.. wyznacz jeszcze dziedzinę
12 kwi 17:51
Joko: Dzięki za pomoc, cały czas źle czytałem opis zadania co utrudniało mi znacznie eykonanie
zadania XD
13 kwi 05:09