owen:
zadanie tekstowe - matura, prosze o pomoc
liczba kobiet na stu mezczyzn:
ogolem miasto wieś
20-24 96,7 99,7 91.6
35-39 98,0 103,5 90,1
75-79 191,0 196,3 184,0
a) jaki odsetek ludnosci w wieku 75-79 lat stanowiły kobiety?
b) jaki odsetek mezczyzn w wieku 20-24 lata stanowili mezczyzni mieszkajacy na wsi?
c) jaki odsetek ludnosci w wieku 35-39 lat mieszkal w miescie?
wyniki zaokraglij do pelnego procentu.
8 lut 15:38
Jakub:
a)
Z danych które podałeś to kobiet w przedziale 75-79 (ogółem) jest 191 na 100 facetów (fajki alkohol szybko umieramy

)
To oznacza że tych kobiet jest 191 na 191+98,0+96,7 = 385,7 kobiet i na 300 facetów (100 w każdym przedziale). Czyli tych kobiet jest 191 na 385,7+300=685,7 ludności.
Procent to 191/685,7 * 100% = 27,85% po zaokrągleniu 28%
Pozostałe podobnie.
8 lut 18:35
owen:
tez tak liczylem, ale w odpowiedziach mam:
a)66%
b)37%
c)61%
8 lut 18:49
Jakub:
Tak na zdrowy rozum jak liczba kobiet w przedziale 75-79 może stanowić dużo ponad połowę odsetka ludności? Dziwne te odpowiedzi.
8 lut 19:49