proszę o rozwiązanie
anna: liczba 4log
28 − 9log
24 jest równa
| | 1 | |
log284 − log249 = log2 |
| |
| | 64 | |
nie wiem czy dobrze ale nie ma takiego wyniku
| | 2 | |
A) log32 B) log2 4 C) 2 log1 D) |
| log2 |
| | 3 | |
12 kwi 16:39
Qulka: zacznij od a2−b2 =(a−b)(a+b)
12 kwi 16:55
Qulka: odp C
12 kwi 16:56
Maciess: I tak jak ty podałas nie można tego zapisac.
Analogicznie jak
4x2≠(4x)2 tak samo nie mozesz tej 4 sprzed logarytmu wrzucić do potęgi
12 kwi 16:59
ICSP: a
2 − b
2 ≠ (a−b)
2
4a
2 − 9b
2 = (2a − 3b)(2a + 3b)
a = log8 , b = log4
| | 82 | |
2a − 3b = log |
| = log(1) = 0 |
| | 43 | |
C)
12 kwi 16:59
Mariusz:
(log8
4−log4
9)((log8
4+log4
9))=
| | 212 | |
log( |
| )log(212*218) |
| | 218 | |
−6(log2)*30log(2)
−180log
22
12 kwi 17:04
wredulus_pospolitus:
Mariusz −−− błąd na samym starcie
4log28 − 9log24 ≠ (4log8 − 9log4)*(4log8 + 9log4) = (log84 − log49)*(log84 + log49)
12 kwi 19:24
wredulus_pospolitus:
alternatywnie:
4log28 − 9log24 =4*(log8)2 − 9*(log4)2 =4*(3log2)2 − 9*(2log2)2 =4*9log22 − 9*4log22 =0
12 kwi 19:28
Mariusz:
wredulus , tak wiem zorientowałem się już po napisaniu wpisu
Błąd polegał na tym że nie patrzyłem na oryginalne wyrażenie tylko
na wyrażenie które Anna napisała później
log284 − log249
Patrzyłem na to wyrażenie , stąd ten błąd
12 kwi 19:35
anna: dziękuję
12 kwi 20:34