ile rozwiązań ma równanie
szarik: ile rozwiązań ma równanie 2x3−x2+x+5=0
odp.1
kompletnie nie wiem jak to rozłożyć, próbowałam jakiś wzorów skróconego mnożenia ale za bardzo
nic nie pasuje, z pierwiastków wielomianu też nic nie wychodzi.
12 kwi 11:40
Sampas : policz pochodną i granice, a następnie wyciągnij wnioski
12 kwi 11:44
ICSP: f(x) = 2x3 − x2 + x + 5
f'(x) = 6x2 − 2x + 1 = 5x2 + (x−1)2 > 0
Co oznacza, że funkcja f jest funkcja rosnącą, zatem może przeciąć oś OX w maksymalnie jednym
miejscu.
Wielomian stopnia III zawsze ma jeden pierwiastek, więc równanie f(x) = 0 ma jedno rozwiązanie.
12 kwi 11:51
szarik: dzięki wielkie
12 kwi 11:54
Mariusz:
"kompletnie nie wiem jak to rozłożyć, próbowałam jakiś wzorów skróconego mnożenia ale za bardzo
nic nie pasuje, z pierwiastków wielomianu też nic nie wychodzi."
Jak chcesz wiedzieć jak ten wielomian rozłożyć to obejrzyj ten pdf
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
Skrócony sposób rozkładania takich równań masz też w zbiorze Krysickiego i Włodarskiego
U Sierpińskiego masz jednak pokazane co z czego się bierze
12 kwi 17:29