Obliczanie pierwiastków z liczby zespolonej
Janko: Witam serdecznie, Proszę uprzejmie o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
3√(1+i)3
Rozwiązuję...
Ω0 = 1+i WYNIK dla Ω0
|z| = √12+12=√2
cos(fi)=√2/2
sin(fi)=√2/2
+ i + to 1 ćwiartka (α0)
fi = π/4
Podstawiam pod wzór n√z=n√|z|(cos fi+2kπ/n + isin fi+2kπ/n)
Ω1=3√√2 (cos π/4+2*1*π/3 + isin π/4+2*1*π/3)
=6√2(cos 9/4π*1/3π + isin 9/4π*1/3π)=
=6√2(cos 9/12π + isin 9/12π)=
Odczytuję: II ćwiartka/ cos − /sin+
6√2 (cos π−1/4π + isin π−1/4π) =
Odczytuję wartości
6√2 (−√2/2+√2/2) WYNIK dla Ω1
Wynik totalnie z czapy bo powinno wyjść √2 (cos 11/12π + isin 11/12π)
*dodam, że dysponuję tylko prostymi tablicami dla kątów 0/30/45/60/90 stopni więc zapis
trygonometryczny
jest ok (nie musi być to postać algebraiczna w wyniku). Zadanie podstawiałem również pod wzór
dla
Ωk=Ωk−1(cos 2π/n+isin 2π/n) ale też mi nie wyszło... proszę o pomoc.
12 kwi 05:20
Mila:
3√(1+i)3
z
0=(1+i)
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(1+i)*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{1,2} |
| | 3 | | 3 | |
12 kwi 19:14