Problem, trójkąt
Szkolniak:

Oblicz długość podstawy trójkąta równoramiennego ABC wiedząc, że jego ramię ma długość 16 i że
odległość środka ramienia od przeciwległego wierzchołka podstawy wynosi 12.
Nie wiem czy ja kompletnie źle rozumiem to zadanie, ale czy z tego nie wynika że to jest ta
długość którą zaznaczyłem na rysunku na czerwono?
9 kwi 14:08
ite: od przeciwległego wierzchołka podstawy → chodzi o B
9 kwi 14:10
Szkolniak: Właśnie coś mi kompletnie nie pasowało.. Czy dla Ciebie jest to również dziwnie sformułowane i
powinno być inaczej, czy to po prostu ja coś pokręciłem?
9 kwi 14:12
Maciess: 'ta' to znaczy która?
'odległość środka ramienia od przeciwległego wierzchołka podstawy wynosi 12'
Wydaje mi się, że to nie czerwony odcinek, tylko od czerwonego punkciku do wierzchołka B.
9 kwi 14:13
Maciess: W sumie wydaje mi się, że jest zrozumiale napisane i ciężko to inaczej interpretować.
9 kwi 14:14
ite: Podstawą tego trójkąta jest odcinek AB, wierzchołkiem leżącym naprzeciw boku AC jest B.
Pewnie zasugerowałeś się tym środkiem ramienia, ale opis jest jasny.
9 kwi 14:15
Szkolniak: W sumie zawsze mało robiłem tych zadań z geometrii i ostatnio przysiadłem żeby ich zrobić sporo
więcej, więc może po prostu wynika to z mojego małego obycia z tym tematem i źle
zinterpretowałem
Chociaż tak naprawdę jeśli się zaznaczy ten środek odcinka AC i pomyśli, to jedyny logiczny
odcinek będzie właśnie do wierzchołka B
9 kwi 14:16
chichi:
Trójkąt równoramienny jak sama nazwa mówi ma dwa ramiona równej długości, zatem jeśli
rozpatrujemy punkt będący środkiem ramienia AC, to przeciwległym wierzchołkiem podstawy do AC
jest B i analogicznie jeżeli rozpatrujemy ramię BC, to jest to ramie leżące naprzeciwko A
9 kwi 14:39
blabla:

Ze wzoru na długość środkowej w trójkącie
144*4= 2a
2+256
a
2=160 , a>0
a=4
√10
========
i po ptokach
9 kwi 17:29
Mila:
II sposób
2 razy tw. cosinusów.
9 kwi 18:28
blabla:
9 kwi 18:33
chichi:
@
Mila 2 razy tw. Carnota to wyprowadzenie tego wzoru,z którego korzysta @
Eta
pozdrawiam
9 kwi 19:45
blabla:
@
chichi
A gdzie tu widzisz Etę ?

9 kwi 19:48
chichi:
@
Eta przejęzyczenie
9 kwi 19:49