matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
geometria analityczna
Kuba:
Dany jest okrąg o:x
2
+y
2
+ax+by+c=0 . Podaj długość promienia tego okręgu. a=0 b=18 c=77 Wyznacz środek S=(x
s
,y
s
) tego okręgu podaj x
s
+y
s
.
8 kwi 21:12
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
8 kwi 21:18
Mila:
x
2
+y
2
+18y+77=0 x
2
+(y
2
+2*9y) +77=0 Wyrażenie w nawiasie uzupełniamy do kwadratu dwumianu: (y+9)
2
=y
2
+18y+81 to teraz mamy: x
2
+(y+9)
2
−81+77=0 x
2
+(y+9)
2
=4 S=(0,−9) , r=2 0+(−9)=−9
8 kwi 21:45
a@b:
−A
−B
x
2
+y
2
+Ax+By+C=0 S(
,
) =(x
S
,y
S
) r=
√
x
S
2
+y
S
2
−C
2
2
x
2
+y
2
+18y+77=0 S(0 ,−9) r=
√
81−77
=2
8 kwi 21:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick