matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
III etap OM Dzień drugi Zadanie 1
F&M:
III etap OM Dzień drugi Zadanie 1.
Udowodnić, że dla każdej pary dodatnich liczb rzeczywistych a,b oraz dla każdej dodatniej liczby całkowitej n zachodzi nierówność:
2
n
−2
(a+b)
n
− a
n
− b
n
≥
* ab(a+b)
n−2
2
n−2
8 kwi 17:39
jc:
(a+b)
n
− a
n
− b
n
f
n
=
ab(a+b)
n−2
a
n−2
+b
n−2
1
f
n
−f
n−1
=
≥
(a+b)
n−2
2
n−3
f
n
=(f
n
−f
n−1
)+(f
n−1
−f
n−2
)+...+(f
2
−f
1
)
1
1
1
≥
+
+...+2=4−
2
n−3
2
n−4
2
n−3
1
Stąd (a+b)
n
− a
n
− b
n
≥ (4−
)ab(a+b)
n−2
2
n−3
8 kwi 22:56
F&M:
9 kwi 10:04